לדעת יותר על בדיקת סקר ביוכימי

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

על בדיקת סקר ביוכימי


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

בדיקת סקר ביוכימי היא בדיקת דם אותה עוברת אישה בהריון בשלבים שונים של ההריון. המטרה של בדיקת סקר ביוכימי היא לזהות האם התינוק לוקה בתסמונת דאון או בתסמונות גנטיות אחרות.

כל בדיקה בפני עצמה כמו גם שקלול כולל של הבדיקות ביחד, מאפשרים לחזות באופן סטטיסטי את רמת הסיכון של העובר הלוקה בתסמונת גנטית.

באופן כללי, בדיקות סקר נבדלת מבדיקת אבחון, בכך שתפקידן הוא לאתר אך ורק את קומץ האנשים באוכלוסיה אשר באמת זקוק להפנייה לבדיקת אבחון וזאת במטרה לצמצם את כמות בדיקות האבחון הפולשניות למינימום הכרחי.

את בדיקות הסקר הביוכימיות עוברת אישה הריונית בשליש הראשון ובשליש השני של ההריון. בדיקת סקר ביוכימית היא בדיקה לא פולשנית אשר אינה מהווה סכנה לא לאם ולא לעובר ומסוף שנת 2013 הבדיקה כלולה בסל הבריאות.
    
במקרה של תסמונת דאון למשל, שהיא מצב בו קיים עודף מטען גנטי אשר גורם למגוון תופעות גופניות ושכליות המשפיעות על מצבו הבריאותי ועל התפתחות הילד מרגע לידתו, בדיקת סקר תציג נתונים בשלבים השונים של ההיריון, דרכם ניתן יהיה להעריך סטטיסטית את הסיכון של העובר ללקות בתסמונת דאון וזאת בהשוואה לנשים אחרות.

בזכות תוצאות הבדיקה ההורים יוכלו לקבל החלטה מושכלת, האם להמשיך את ההריון או להפסיקו. כאשר בבדיקה אובחן סיכון גבוה יש לפנות לייעוץ גנטי ולעבור בדיקות נוספות על מנת לבדוק האם העובר לוקה בתסמונת גנטית.

קיראי בהרחבה על: הפלה מלאכותית

בדיקת סקר בשליש הראשון:

בדיקת הסקר בשליש הראשון נערכת בין השבוע ה- 6 לשבוע 13 של ההריון.

בדיקה זו כוללת בדיקת דם פשוטה אשר מטרתה לבדוק את רמתם של החלבונים הנמצאים בדם האישה בזמן ההיריון בלבד, המופרשים מהשליה ומהעובר:

  • חלבון עוברי PAPP-A – מיוצר בשליה.
     
  • גונדוטרופין שליתיי free Beta hCG


תוצאות הבדיקה משוקללות עם תוצאות בדיקת אולטרה סאונד לשקיפות עורפית. השקלול בין התוצאות של הבדיקות מאפשר זיהוי עוברים ברמת סיכון גבוהה.

כשמדובר בהריון עם מספר עוברים הבדיקה תבוצע לכל עובר בנפרד אך הסיכויים לאיתור תסמונת דאון יהיו נמוכים יותר מהריון בודד.   

לחצי כאן לקריאה מורחבת בנושא הריון בסיכון גבוה

כאמור בבדיקת הדם בודקים את רמת הימצאותם של החלבונים, כאשר מופעים חלבונים אלה באופן חריג בדם עולה החשש לתסמונת דאון אצל העובר. כמו כן, אצל העובר קיים נוזל אשר מצטבר בעורף ומתנקז עד השבוע ה- 15 להריון, בבדיקת האולטרה סאונד לשקיפות עורפית ניתן למדוד את קוטר הנוזל במילימטרים.

בשבועות של השליש הראשון כמות הנוזל בעובר בריא אמורה להיות קטנה, בעוד שאצל עוברים העלולים ללקות בתסמונת דאון, כמות הנוזל תהיה חורגת מהנורמה. כאשר קוטר הנוזל הוא מעל ל- 3-2.5 סנטימטרים, יש לגשת לייעוץ גנטי ולשקול את האפשרות לעבור בדיקות נוספות כמו בדיקת מי שפיר או סיסי שלייה.

לקריאה נוספת: בדיקת דם לגילוי מחלת טוקסופלסמוסיס

במהלך הבדיקה משווה הרופא את היחס בין גודל העובר לקוטר הנוזל שהצטבר בעורף. בעזרת תוכנה מיוחדת בודק הרופא האם העובר לוקה בתסמונת ולאחר מכן הוא משווה את רמת הסיכון לנשים באותו גיל, אם הרמה נמוכה או שווה לסיכון של נשים באותה קבוצת גיל הבדיקה תקינה. ככל שהאישה מבוגרת יותר הסיכון להולדת עובר עם תסמונת גנטית עולה.

לבדיקת הסקר הביוכימי יש להביא את תוצאות השקיפות העורפית, מכיוון שרק שקלול של שתי בדיקות אלה יניב את התוצאה. ב- 85% מהמקרים שקלול של התוצאות יצליח לזהות עובר עם תסמונת דאון. ב- 15% מהמקרים תחמיץ בדיקת הסקר תינוק הלוקה בתסמונת או להפך תינוק בריא לחלוטין יאובחן כסובל מתסמונת גנטית.

בדיקת סקר ביוכימי בשליש השני להריון

את בדיקת הסקר הביוכימי בשליש השני להריון מומלץ לעבור בין השבוע ה- 16 לשבוע 20. בבדיקה זו בודקים את הימצאותם של שלושת החלבונים בדם

  • חלבון עוברי PAPP-A – מיוצר בשליה.
     
  • הורמון אסטריול uE-3 - מיוצר ומופרש על ידי השליה
     
  • גונדוטרופין שליתיי  free Beta hCG

אשר שניים מהחלבונים נבדקו גם בבדיקת הסקר בשליש הראשון וזאת מפני שרמתם משתנה בחודשי ההיריון השונים. שקלול תוצאות בדיקת הדם המשולשת נמדדות בתוכנה מיוחדת המותאמת לאוכלוסייה בישראל.

חלבון עוברי נמוך, מגביר את הסיכון לעובר הלוקה בתסמונת דאון ואת הסיכון להופעת תסמונת אדוארדס הנקרא גם טריזומיה 18, שהוא הפגם הגנטי השכיח ביותר לאחר תסמונת דאון.

חלבון עוברי גבוה עלול להעיד על מום פתוח בגוף העובר. בדיקת חלבון עוברי מאפשרת לזהות עשרה מומים נוספים במערכת העיכול ובמערכת העצבים. גונדוטרופין שליתיי גבוה, מעלה את הסיכון לעובר עם תסמונת גנטית אך כאשר מדובר על פי שתיים מהכמות התקינה מדובר בוודאות בעובר הלוקה בתסמונת דאון.

חשוב לציין כי בדיקת הסקר הראשונה בשליש הראשון ובדיקת הסקר השנייה בשליש השני הן שתי בדיקות שונות ולכן חשוב לעבור את שתיהן.


שקלול התוצאות מבדיקת הדם שנערכה בשליש הראשון יחד עם תוצאות בדיקת האולטרה סאונד לשקיפות עורפית ותוצאות בדיקת הדם המשולשת שנערכה בשליש השני להריון נקרא סקר ביוכימי משולב וגם הוא נמדד ביחס לגיל האישה ומאפשר אבחון של כ- 95% מההריונות הנושאים עוברים אשר לוקים בתסמונת דאון.

חשוב לזכור כי בדיקת סקר ביוכימי מניבה תוצאות סטטיסטיות בלבד ורק בדיקת מי שפיר תוכל לאפשר תוצאה אבחנתית, לכן כאשר הבדיקות חורגות מהנורמה יש לבחון ביצוע בדיקת מי שפיר.

לסיכום
בעבר היה נהוג לחשוב כי רק נשים מבוגרות נמצאות בקבוצת סיכון ללדת תינוק בעל תסמונות כרומוזומליות, אך בשנים האחרונות בזכות מחקרים ובזכות התפתחות הטכנולוגיה חלו שינויים בתפיסה.

בדיקת חלבון עוברי הלא היא בדיקת הסקר הביוכימי בשליש השני, צמצמה את מספר הלידות של תינוקות הלוקים בתסמונת דאון בכ- 2/3 ולכן היום כלל הנשים ההריוניות עוברות בדיקות סקר ביוכימיות בכדי לאתר רק את הנמצאות בסיכון לנשיאת עוברים בעלי תסמונת.

קיראי באתר על: אבחון ומניעת רעלת הריון


תאריך: 27/08/2014 11:05