תאומים - כל המידע על הריון עם תאומים Twins

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

הריון עם תאומים - כמה טוב כשיש שניים Twins


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

הריון עם תאומים Twins הוא שמחה כפולה ומכופלת, ששכיחותה עולה בשנים האחרונות. עלייה זו כנראה קשורה לתרופות מחזקות ביוץ, אשר עשויות לגרום לשחרור יותר מביצית אחת בביוץ, להפריות מבחנה (IVF- In Vitro Fertilization) ולהריון בגיל מבוגר יותר. למעשה, כיום ישנו סיכוי של 3% ללדת תאומים, לעומת הסיכויים בעבר שעמדו על אחוז אחד בלבד.

כיצד נוצרים תאומים?

ישנן כמה דרכים בהן יכולים להיווצר תאומים ברחם, והדרכים האלו הן שיוצרות את ההבדל בין תאומים זהים ללא זהים. רצוי אולי לציין כי לידת תאומים זהים היא בבחינת "מקרה", בניגוד ללידת תאומים לא זהים שמושפעת מהיסטוריה משפחתית.

הדרך הראשונה היא כשכמה ביציות (Zygotes) משתחררות בבת אחת מהשחלה בביוץ יחיד. שתיים מהביציות מופרות, וכך נוצרים שני עוברים ברחם. אלה תאומים לא זהים, די-זיגוטיים (שנוצרו משתי ביציות).

למעשה הם חולקים ביניהם כ-50% מהגנים, כמו אחים לכל דבר, גם כאלה שיש ביניהם חמש שנים הפרש. אך הם בכל זאת גדלים בדיוק באותה סביבה רחמית ולכך ישנה השפעה.

הדרך השנייה היא כאשר הביצית משתחררת, מופרית, אך מתחלקת לשניים. בשלב הזה ההתחלקות יוצרת שני תאים זהים לחלוטין.

לקריאה נוספת: בעיות פוריות

תאים אלה חולקים ביניהם 100% מהגנים. עכשיו השאלה אם הם יחלקו את אותו שק הריון או לא: באופן כללי שק ההריון מורכב משתי שכבות: אחת פנימית ודקה יותר (אמניון - Amnion), ואחת חיצונית, עבה ועשירה יותר בכלי דם (כוריון- Chorion).

במידה והביצית התחלקה לפני היום השלישי יתפתחו שני עוברים בשני שקים נפרדים (ביכוריאליים - עם כוריון אחד). במידה והביצית התחלקה אחרי היום השמיני שני התאומים יהיו מוקפים בשק הריון אחד (מונוכוריאליים מונואמניוטים - כלומר עם כוריון אחד ואמניון אחד). תאומים אלה נקראים תאומים מונו-זיגוטיים, כלומר שנוצרו מביצית אחת.

כיום, בגלל הפריות המבחנה, נולדים יותר תאומים. מכיוון שבהפריות המבחנה הביציות מופרות בתנאי מעבדה ורק אז מוחדרות אל תוך הרחם, ישנו תמיד סיכוי שהעוברים לא יקלטו. על מנת להגביר את אחוזי הקליטה, מחדירים בדרך כלל יותר ביציות מופרות, מתוך תקווה שלפחות אחת מהן תיקלט.

כך שבדרך כלל ישנן שלוש ביציות מופרות או יותר שמוחזרות לתוך הרחם. הריון עם יותר מדי עוברים נחשב להריון בסיכון, ולכן בדרך כלל ישנו תהליך של "הפחתת עוברים", תהליך לא פשוט ומסוכן בפני עצמו. מכאן שלרוב מה שנקלט ומה שנשאר הם זוג תאומים.

למי יש סיכוי ללדת תאומים?

צוין כבר כי נשים שעברו טיפולי פוריות מועדות יותר ללידת תאומים, בין אם היו אלה תרופות להגברת ביוץ (איקקלומין) או הפריית מבחנה.

אך ישנם גורמים נוספים שמעמידים את האישה בסיכוי גבוה יותר ללידת תאומים: מסתבר כי ככל שעולה הגיל כך הסיכוי יותר גבוה, ואכן נשים בגילאים 39-25 מועדות יותר לתאומים מאשר נשים צעירות יותר. כמו כן תאומים שכיחים יותר במקרים של הריונות מתקדמים לעומת הריון ראשון - למה? אין לכך תשובה חד משמעית.

גורמים אפשריים ומפתיעים שנחקרו ונחקרים הנם תזונה טובה וריבוי יחסי מין.

באיזה שלב מגלים הריון עם תאומים?

בדרך כלל התאומים מתגלים באחת מבדיקות האולטרסאונד הראשונות. לעתים אף בבדיקת הדם הראשונה שבודקת את כמות ה-hCG בדם, משום שכמויות אלו גבוהות פי כמה יחסית להריון עם עובר יחיד.

עם זאת, לפני סיום השליש הראשון עדיין יש סיכון לתסמונת התאום הנעלם (VTS- Vanishing Twin Syndrome), כאשר עובר אחד מפסיק לגדול ונספג בחזרה אל תוך הרחם.

סימנים נוספים עשויים להיות בחילות מוגזמות, גודל מוגזם של הרחם, ובדיקת חלבון עוברי גבוה במיוחד. עם זאת אלה אינם סימנים אבחוניים, אלא רק סימנים שקוראים לאבחון נוסף.

קיראי עוד בנושא: תופעות לוואי בהריון

על מעקב הריון תאומים

בצער רב ישנה שכיחות גבוהה יותר של תמותת עוברים, לידת פגים ומומים בעובר מאשר בהריון עם עובר יחיד. אישה שנושאת ברחמה תאומים צפוי אורך הריון קצר - 37 שבועות בלבד במקרה הטוב, או לידה מוקדמת במקרה הפחות טוב.

כל אלה ועוד מהווים סיבות מספקות לביצוע מעקב הריון צמוד יותר, ולשימוש במכשיר האולטרסאונד לעתים קרובות יותר, פעם בחודש לפחות. זאת על מנת להעריך אם שני התאומים מתפתחים כשורה, ולא רק אחד מהם או אף אחד מהם.

כמו כן סקירת המערכות חייבת להיות מורחבת, והחדשות הטובות הן שבגלל המצב היא ממומנת על ידי קופת החולים. חדשות טובות נוספות היא שהשקיפות העורפית אפילו מדויקת יותר בהריונות אלה, ולכן גם היא ממומנת על ידי קופת החולים. זה מפצה על כך שהתבחין המשולש, שגם לפיו מחליטים אם לגשת לבדיקת מי שפיר או לא, אינו מדויק בהריונות אלה.

הריון תאומים ממצב את האם בסכנה מוגברת לסיבוכים כגון רעלת הריון, סוכרת הריונית, עודף מי שפיר, היפרדות שליה, ועוד.

קיראי בהרחבה על: שמירת הריון

טיפים לאם: קח תישמרי על עצמך בזמן הריון עם תאומים

תזונה נכונה, שינה טובה וביקורים תכופים אצל הרופא הם חלק בלתי נפרד מכל הריון. אך הכמויות והמינונים שונים מאשר בהריון עם עובר אחד.

עליה במשקל: בממוצע מומלץ לאישה שנושאת תאומים לעלות 20-16 ק"ג. חלק מהעלייה נגרמת בגלל הדם שזורם לרחם, גדילת השלייה ומשקל העוברים עצמם. קצב העלייה צריך להיות 700 ג' לשבוע, אותם האישה יכולה להשיג באמצעות תוספת של 450 קלוריות ליום.

כמו כן, עליה להעלות את מספר הרכיבים התזונתיים הנחוצים כגון ברזל, אבץ, סידן, חומצה פולית ועוד. כמו כן חשוב לא לשכוח לשתות הרבה מים.

שינה טובה גם היא משמעותית אך נדירה בזמן הריון עם תאומים, משום שהלחץ בבטן מקשה על התנועה החופשית במהלך הלילה. לכן שינה עם כרית גוף, תנומות קצרות במהלך היום, טכניקות הרגעה ופעילות גופנית מתונה, כל אלה יכולים להעלות את איכות השינה.

יש נשים שמעדיפות לישון בכורסא מתכווננת בסלון ביתן משום שזו הדרך היחידה שמצאו להוריד את לחץ הבטן.

פעילות גופנית מתונה היא כלל נוסף לשמירה על אורח חיים בריא בכלל, הריון בריא בפרט ובהמשך גם לידה קלה יחסית. זיכרי כי בהריון עם תאומים פעילות זו צריכה להיערך במתינות כפולה. יש להתייעץ עם הרופא המטפל כדי לוודא שהיא בטוחה לחלוטין.

ואחרי 9 חודשים + - יגיע היום הגדול!

קיראי בהרחבה על: לידת תאומים


תאריך: 16/07/2014 16:07