עיסוי פרינאום Perineum לפני הלידה (עיסוי חיץ הנקביים)

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

עיסוי פרינאום Perineum לפני לידה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

המחשבה שמהנרתיק שלך,  איבר צר, עדין ורגיש, יצא בעוד כמה חודשים תינוק מעוררת פליאה, ובמקרים רבים גם חרדה. האם האזור גמיש מספיק? האם לא יקרע? האם יאלצו לבצע חתך בפרינאום במהלך הלידה על מנת לאפשר לתינוק לצאת?

אלו חלק מהשאלות שמעסיקות נשים הרות רבות לקראת יום הלידה שמתקרב בכל יום שעובר.

הצורך בחיתוך נקבע במהלך הלידה ותלוי בגורמים שונים - מבנה הגוף של היולדת, גודלו של התינוק, מספר הלידות שעברה ועוד. עם זאת, הכנה מוקדמת עשויה להפחית משמעותית את הצורך באפיזיוטומיה (חתך החיץ) ובהפחתת הסיכון לקרעים חמורים. אחת מדרכי ההכנה היעילות היא עיסוי פרינאום Perineum.

איפה נמצא איזור חיץ הנקביים של האישה?

הפרינאום, המכונה גם חיץ הנקביים, כולל את שכבות העור והשרירים הנמצאים בין הנרתיק ופי הטבעת. מדובר למעשה ברקמות גאוניות וגמישות שביכולתן להימתח ולהתכווץ. במהלך הלידה יופיע ראשו של התינוק בפתח הנרתיק והפרינאום ימתח, במטרה לאפשר לו לצאת.

מה מטרתו העיקרית של העיסוי?

בזמן הלידה יתרחב אמנם הפרינאום בצורה משמעותית על מנת לאפשר לתינוק לצאת. אולם במקרים מסוימים, ההתרחבות לא מספיקה ועלול להיווצר קרע בנרתיק, או צורך לבצע חתך. עיסוי הפרינאום נמצא כאחת הדרכים היעילות בהפחתת הסיכוי לקרעים חמורים וצורך בביצוע אפיזיוטומיה.

העיסוי מכין למעשה את האזור וגם אותך, כיולדת, להתמודדות עם המתיחה הגדולה הצפויה בלידה. אזור החיץ הופך גמיש יותר ואת, מתרגלת ולומדת להרפות את המקום באופן מודע גם כאשר מופעל עליו לחץ, כמו זה המופעל בזמן הלידה.

לקריאה נוספת: זריקת אפידורל

להיות מוכנה ללידה - מתי כדאי להתחיל בעיסוי הפרינאום?

את העיסוי מבצעים כהכנה ללידה. בין השבועות 34-35 הוא הזמן להתחיל את ההכרות הבסיסית. מומלץ להתחיל את העיסוי באופן הדרגתי ב-6 השבועות לפני מועד הלידה הצפוי, ולנסות להגדיל מפעם לפעם את פתיחת האזור.

בשבוע הראשון התחילי בעיסוי קצר של 2-3 דקות, ולאחר מכן האריכי את העיסוי עד לכ-10 דקות בכל פעם. בשבועות הראשונים מומלץ לבצע את העיסוי כ-3 פעמים בשבוע ובשבועיים לפני הלידה להעלות את התדירות ולבצע עיסוי מדי יום.

איך מתבצע ומי מבצע את העיסוי?

את העיסוי תוכלי לבצע בעצמך או להיעזר בבן זוגך, לפי העדפתך. עיסוי על ידי בן הזוג עשוי לחזק את שיתוף הפעולה ביניכם ולסייע להתמודדות בזמן הלידה, אך הכי חשוב תרגישי בנח כך שתוכלי להתמסר ולהגיע להרפיה הנדרשת לביצוע העיסוי.

בחרי בפרק זמן רגוע שלא צפויות בו הפרעות חיצוניות והכיני לך סביבה נעימה: עמעמי את האורות, או השתמשי בנרות, הכיני שמן מתאים. שמן מתאים לעיסוי הוא שמן צמחי טהור כמו שמן שקדים, שמן נבט חיטה או שמן שומשום. בחנויות טבע או בבתי מרקחת נמכרים גם זמנים מיוחדים למטרה זו.

קיראי עוד על: חודשי ההריון

לפני העיסוי רוקני את שלפוחית השתן ושטפי היטב את אזור הפרינאום. מי שמבצע את העיסוי, את או בן זוגך, צריך לדאוג שידיו יהיו נקיות וציפורניו גזורות, לפני ביצוע העיסוי. 

איזו תנוחה מומלצת?

התנוחה המתאימה היא כזו שתרגישי בה נח. אם את מבצעת את העיסוי בעצמך בחרי בתנוחה שתאפשר לך גישה נוחה לנרתיק- תוכלי לנסות בעמידה כאשר אחת מרגלייך מורמת על כסא או על דופן האמבטיה, תוכלי גם להיעזר במראה.

אם בן זוגך מבצע את העיסוי, העיסוי יתבצע בתנוחת חצי שכיבה, כאשר את נשענת על כריות ומניחה את רגלייך בפישוק או, בשכיבה ברגליים פשוקות בקצה המיטה, כשכפות רגלייך כפופות על המיטה או מונחות על הרצפה. בן זוגך צריך לשבת על שרפרף קטן, בסמוך אלייך, כך שלא יצטרך לאמץ את ידיו.

איך מתבצע העיסוי?

נשמי נשימות הרפיה עמוקות לבטן, והרפי את כל רצפת האגן כאשר את רגועה, ניתן להתחיל בעיסוי. טובלים את שתי האצבעות המורות בשמן ומחדירים אותן בעדינות לנרתיק לעומק של 2-3 ס"מ בלבד, גובה הפרק הראשון של האצבע בערך, זהו גובה שריר רצפת האגן.

דוחפים דחיפה עדינה אך ממושכת של פתח הנרתיק כלפי מטה, לכיוון פי הטבעת, מפשקים את האצבעות וממשיכים את המתיחה הצידה לכיוון הירכיים בכיוונים מנוגדים, כאילו מציירים צורת עוגן או את האות T במהופך.

כך יקבלו שני צידי הפרינאום מתיחה שווה. לאט ובהדרגה יש להגדיל את המתיחה למטה ולצדדים. בתחילה מותחים שניות ספורות ומרפים.  אם לאחר מספר עיסויים מגיעים לפתיחה של ארבע אצבעות דמיונות בטווח המתיחה, כ- 8 ס"מ, זה מצוין. קוטר ראשו של התינוק הוא כעשרה ס"מ. זה יבהיר לכם עד כמה הפרינאום גמיש ומוכן ללידה.

את חייבת להיות רגועה וקשובה לעצמך כדי שהעיסוי יצליח, ולהתרכז בהרפיית האזור. בין אם את מבצעת את העיסוי בעצמך, או נעזרת בבן זוגך, העיסוי אינטימי ועליכם להיות עדינים, רגישים וסבלניים.

יתכן בהחלט משבר התחלתי או אי נוחות. אם אי הנוחות נסבלת וסבירה כדאי לנסות ולהמשיך בעיסוי, אך אם אתם מרגישים שזה גדול עליכם, אל תתעקשו. אפשר בהחלט ללדת בקלות גם ללא עיסוי פרינאום.

קיראי עוד בנושא: הכנה ללידה

חשוב לשמור על ניקיון והיגיינה

ההקפדה על היגיינה וניקיון חשובה מאוד. אזור העיסוי חייב להיות רחוץ היטב ויש לבצע את העיסוי בידיים נקיות כאשר הציפורניים גזורות ומשויפות. אין לטבול את האצבעות חזרה בשמן, ואין להחזיר שמן שנגע באצבעות לבקבוק. חשוב להקפיד גם שלא לגעת בפי הטבעת ולאחר מכן בנרתיק. אין צורך לשטוף את השמן לאחר ביצוע העיסוי.

חשוב לשים לב להמצאות דלקת בנרתיק, פטרת או הרפס וגינאלי פעיל. במקרים כאלה אין לבצע עיסוי פרינאום.

מיילדת או דולה - תמיד יש עם מי לדבר ובמי להעזר!

מומלץ לשתף פעולה עם המיילדת ולשוחח איתה לפני הלידה. להביא אתכם את שמן העיסוי לתוך חדר הלידה, ליידע את המיילדת שהכנתם את הפרינאום ולפרט את הדרכים.

אמרו לה שתרצו לנסות ולהימנע מחיתוך החיץ במידת האפשר. המיילדת תוכל לכוון אתכם מה ניתן לעשות כדי לנסות ולהימנע מחתך, תסביר על התנוחות המומלצות ותוכל גם לעסות את הפרינאום כאשר ראש התינוק יצא.

לקריאה נוספת: מדריך בנושא זירוז לידה

בואי לראות סרטון מפורט המסביר על עיסוי הפרינאום (באנגלית):


תאריך: 20/07/2014 13:26