סל הבריאות לנשים בהריון - אילו בדיקות וטיפולים מממנת המדינה?

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

סל הבריאות לנשים בהריון - אילו בדיקות וטיפולים מממנת המדינה?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

סל שירותי בריאות הוא סך השירותים להם זכאים אזרחים המשלמים ביטוח בריאות, במסגרת התשלומים לביטוח הלאומי. זהו הביטוח הבסיסי ביותר, המכסה את כל אזרחי המדינה.

החוק שהסדיר את שירותי הבריאות הוא "חוק ביטוח בריאות ממלכתי" (1995) שהציע בזמנו חיים רמון. עד לחקיקת החוק, אזרחים שילמו לקופות החולים דמי חבר, וכך מימנו הקופות את השירותים השונים.

מי שלא יכול היה לשלם דמי חבר לא בוטח, וכך נוצר מצב בו היה פלג מהאוכלוסייה שלא יכול היה להרשות לעצמו לקבל שירותים רפואיים. לעומת זאת, האמידים יותר רכשו ביטוחים פרטיים, שענו על כל צורכיהם. הפערים באוכלוסייה היו, אם כן, עצומים.

סל הבריאות לנשים בהריון - אילו בדיקות מממן הסל?מאז שנחקק החוק, התשלומים נערכים באמצעות המוסד לביטוח לאומי, ולא ישירות לקופת החולים כפי שהיה פעם.

מומלץ לקרוא על: מענק לידה וזכויות במוסד ביטוח הלאומי

כתוצאה מכך כל אחד משלם גם עבור אחרים דלי אמצעים. זוהי חלק מהמדיניות הסוציאליסטית של מדינת הרווחה שלנו - כל אחד נותן לפי יכולתו, ומקבל לפי צרכיו.

אלא שהמצב אינו כה פשוט. אם המצב הבריאותי תקין פחות או יותר, אזי סל הבריאות מכסה את כל מה שצריך.

אך תרופות ובדיקות שלא נמצאות בסל הבריאות הן יקרות באופן משמעותי, ולא כל אחד יכול להרשות לעצמו אותן.

חלק מאזרחי ישראל בכל זאת נותר ללא יכולת לממן לעצמו טיפול רפואי, חלק מסוגלים לפנות אל השוק הפרטי ואל תרופות שלא נמצאות בסל, וחלק משלמים מדי חודש דמי מנוי נוספים לקופת החולים.

כך למעשה עושים "ביטוח משלים" או ביטוח בריאות מורחב שמכסה טפח גדול יותר משלל הבדיקות והטיפולים הרפואיים הקיימים, על כל צרה שלא תבוא.

מדינת ישראל מממנת - סל הבריאות לנשים בהריון

הריון הוא תקופה רגישה הן גופנית והן פסיכולוגית. נשים רבות מוצאות את עצמן חוששות ודואגות לשלום עוברן, ומוצאות נחמה רבה בבדיקות לקראת הלידה.

כמובן שבעולם מושלם כל אישה הייתה יכולה להרשות לעצמה מבחינה כלכלית להשתמש בכל הבדיקות הזמינות, אך למעשה, רבות מהן אינן מסובסדות על ידי קופות החולים.

הצד החיובי הוא, שאם בדיקה אינה מסובסדת, כנראה שזה משום שנחיצותה לא ברורה ולא וודאית. רצוי לזכור שרוב הבדיקות לא היו קיימות עד לפני כמה שנים, ועדיין רוב התינוקות שנולדו היו בריאים לחלוטין.

אילו בדיקות כלולות בסל הבריאות:

שליש ראשון: הבדיקה הראשונית היא בדיקת אולטרה סאונד בשליש הראשון, על מנת לוודא כי ההיריון הוא הריון תוך רחמי, כי קיים דופק עוברי, ואת מספר העוברים.

שליש שני: בדיקת תבחין משולש, שהיא בדיקת סקר שמטרתה לגלות תסמונת דאון באמצעות שלושה מדדים: חלבון עוברי, הורמון האסטריול, והורמון ה- Free beta HCG.

רמות חריגות של ההורמונים האלה עלולה להעיד על תסמונת דאון, אך גם אם מתקבלת תוצאה חריגה אין זה אומר כי העובר אכן חולה, משום שבדיקות אלו הן בדיקות סקר בלבד. לכן ההמלצה הרפואית היא לעשות בדיקת מי שפיר על מנת לוודא שהעובר אכן תקין.

מכיוון שסל הבריאות ממליץ על ביצוע סקירת מערכות אחת בזמן ההיריון (למרות שישנן המלצות לעשות סקירה מוקדמת, בין השבוע ה 14-16, על מנת לזהות מומים בשלב מוקדם של ההיריון), מתבצעת בשליש השני בדיקת סקירת המערכות הבסיסית (בין השבוע 20-22, או 22-25 במידה והתבצעה סקירת מערכות מוקדמת).

בדיקה זו אינה בודקת את כל אברי הגוף של העובר, אלא בעיקר מודדת את גודלו ואת גודל איבריו החיצוניים. לבדיקה זו יש אם כן גרסה מורחבת, אותה לא ניתן לעשות במסגרת סל הבריאות, אלא אם כן התגלה צורך רפואי באחת הבדיקות הקודמות.

קיראי בהרחבה על: בדיקות חשובות שיש לבצע בתקופת ההריון

בסוף השליש השני מתבצעת בדיקת סקר לאיתור סוכרת הריון (שבוע 24-28), במהלכה מתבקשת האישה לבלוע תמיסת סוכר ולאחר שעה לעבור בדיקת דם על מנת לראות כיצד מתפרק הסוכר בגופה.

שליש שלישי: בשבוע ה-32 תתבצע בדיקה המיועדת להעריך את משקל התינוק ואת גודלו, מה מצבו ברחם, מהי כמות מי השפיר והאם היא מספיקה, לראות אם השלייה ממוקמת טוב ועוד. זו היא כעיקרון הבדיקה האחרונה לה זכאית האישה במסגרת סל הבריאות כשההיריון הוא תקין.

חשד להריון בסיכון - בדיקות בסל הבריאות

כאמור ישנן בדיקות נוספות אותן ניתן לערוך באופן פרטי, או לעתים במסגרת ביטוחי בריאות משלימים למיניהם בקופות החולים השונות. חשוב לזכור כי מידת הכיסוי שונה מקופה לקופה, ולכן יש לברר זאת לפני.

במידה וההריון מוגדר כהריון בסיכון, או שישנו ידע על מחלה גנטית קיימת או מצב קודם שעשויים להגדיר את ההריון בסיכון, המדינה תשתתף בהוצאות.

במסגרת הקופה זכאית האישה למעקב הריון בידי רופא נשים ולעתים גם אחות הריון, היא תהיה זכאית לטיפול במידה ותתעורר מחלה בזמן ההיריון, זכאית לכיסוי של יעוץ גנטי, או הליכי הפסקת הריון מסיבות רפואיות בהמלצת הועדה להפסקת הריון (ואף הפלה שלא מסיבות רפואיות לנערות שעדיין לא מלאו להן 18 שנים), דיקור מי שפיר במידה והיא מעל לגיל 35 או שהסיכוי לתסמונת דאון בעובר עולה על 1:380, וכמובן מימון שירותי לידה ציבוריים, לרבות הרדמה אפידוראלית או ניתוח קיסרי חירום.

האם שירותי בריאות פרטיים עדיפים על ממשלתיים?

לא ניתן לדעת. רופאים רבים עובדים הן במערכת הציבורית והן באופן פרטי, ולכן איכות הידע לא נפגמת. יש הטוענים כי המכשור ברפואה הפרטית הוא מתקדם יותר, וכי מושקע זמן רב יותר בכל מטופלת ומטופלת. יש נשים שמעדיפות לשלם באופן פרטי על מנת להיות שקטות, ולדעת כי הן בחרו בעצמן את הרופא שלהן (בניגוד לקופות חולים), וכי הוא בא עם המלצות.

עם זאת, יש לזכור כי אלו הבדיקות שמשרד הבריאות קבע כי הן הכרחיות. לכן אם אין אמצעים כלכליים אפשר בכל זאת להירגע, לזכור כי עד לפני עשור בערך היו מעט בדיקות, ועדיין יצאנו בסדר.

קראי על: זכויות נשים בהריון - הזכויות שלך לפני ובמהלך הריון


תאריך: 08/12/2014 11:23