כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך בנושא זיהומים בהריון

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

כל המידע על זיהומים בהריון


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

אישה הרה, כמו כל אדם אחר, עלולה ללקות במחלות זיהומיות במהלך הריונה. סוגי זיהומים כגון זיהום בדרכי השתן או זיהום נרתיקי שהריון מגדיל במידה מסוימת את הרגישות ללקות בהם.

זאת בגלל שינויים אנטומיים המתחוללים ברחם ובנרתיק ולחץ על איברים שכנים כגון שלפוחית השתן. בנוסף זיהום של מי השפיר הוא כמובן זיהום המאפיין מצב של הריון בלבד.

האם זיהומים בהריון מסכנים את האם או את העובר?

זיהומים בהריון, כל עוד לא מדובר בנגיף או חיידק קטלניים, לרוב אינם מסכנים את האם שכן מערכת החיסון שלה פעילה ומערכות הגוף מפותחות ומתפקדות.

ייתכן שבחשיפה לזיהום, האישה ההרה תחוש את הסימפטומים של המחלה או התופעה (חום, אי נוחות, כאב, גרד, הקאות, שלשולים וכדומה), אך בחלוף המחלה הזיהומית היא תשוב למצב בריאותי תקין.

למרות זאת, יש להתייחס ברצינות לכל מחלה של האם ולטפל בה כיוון שבזמן ההיריון גוף האם עובר שינויים רבים, חלקם מחלישים אותה, וגם מחלה קלה עלולה להתפתח למצב קשה.

לעומת זאת עובר הנחשף לזיהום כאשר מערכת החיסון שלו עדיין אינה מתפקדת ומערכות הגוף הן עדיין בשלבי התפתחות, עלול להינזק. התפתחות מערכות גופו עלולה להשתבש, ישנו חשש להיווצרות מומים ובמקרים קיצוניים עלול הזיהום לגרום להפלה או ללידה מוקדמת ומוות של העובר.

למרבה המזל רוב הזיהומים אליהם נחשפת האם או אפילו כאלו הגורמים לה לחלות, אינם מגיעים אל העובר, זאת מאחר והשיליה מהווה מחסום המגן על העובר ואינה מאפשרת מעבר של מזהמים אל דם העובר ואל מי השפיר. למרות זאת ישנם מספר מזהמים אשר יכולים לעבור מחסום זה, במיוחד כאשר האם נחשפת אליהם ונדבקת במחלה לראשונה במהלך ההיריון.

זיהומים ומחלות בהריון

זיהומים עלולים להיגרם מגורמים כגון נגיפים, חיידקים, פטריות ורעלנים שונים. הם חודרים לגוף דרך מערכת הנשימה, מגע עם ריריות, מגע עם דם (במקרה של פציעה או הזרקה מזוהמת), מערכת העיכול ועוד.

להלן מס' דוגמאות לזיהומים נפוצים והשפעתם על ההיריון:

  • זיהום בדרכי השתן – התסמינים יכולים להיות קלים ביותר ואפילו בלתי מורגשים, או להתבטא בכאבי בטן, תכיפות במתן שתן, צריבה במתן שתן או שתן דמי. דלקת לא מטופלת עלולה להוביל לזיהום של הכליות ושל הדם ובמקרים קיצוניים לגרום לצירים ואף ללידה מוקדמת. האבחנה תתבצע באמצעות תרבית שתן והטיפול יהיה בדרך כלל אנטיביוטי. המלצה – שתו הרבה.
     
  • זיהום נרתיקי – הנגרם לרוב מפטרייה או מחיידק, מהווה בעיקר מטרד לאשה מאחר והוא מלווה בגרד, צריבה, הפרשה ונפיחות באזור הנרתיק והשפתיים.

    אך במקרים נדירים, זיהום חיידקי עלול לגרום ללידה מוקדמת. בשל הקרבה והקשר של הנרתיק לרחם, יש לטפל במלא הרצינות בכל סוג של זיהום נרתיקי באמצעות תרופות עליהן ממליץ רופא הנשים למניעת החרפה.

    ישנם מספר מחוללי זיהום אשר עלולים להימצא בנרתיק ולהיות מסוכנים עבור התינוק העובר בתעלת הלידה, בהם נגיף ההרפס, חיידק הכלמידיה, הזיבה וסטרפטוקוקוס B, במקרים כאלו יתכן ויומלץ על ניתוח קיסרי או מתן אנטיביוטיקה תוך ורידית לתינוק מיד לאחר הלידה.
     
  • זיהום ממזון – לרוב מאכילת מזון המכיל חיידקים ורעלנים. סוגי מזונות שנוטים להזדהם הינם מזונות לא מפוסטרים ולא מעוקרים ובמיוחד דגים, פירות ים, בשר נא וביצים שלא בושלו כראוי ולכן מומלץ להימנע מאכילתם בתקופת ההיריון.

    הרעלת מזון עלולה לגרום לכאבי בטן, שלשולים והקאות ובעקבותיהם התייבשות. הרעלת המזון כשלעצמה בדרך כלל אינה פוגעת בעובר אך מצב של התייבשות אצל האם עלול לגרום להפחתה בכמות מי השפיר, צירים ובמקרים קיצוניים לידה מוקדמת. הטיפול הוא החזרת נוזלים באמצעות שתייה מרובה ואינפוזיה למקרים קיצוניים.

    קיראו בהרחבה:
    מה אוכלים? תזונה נכונה בהריון
     
  • הידבקות במחלות שונות – רוב המחלות הנפוצות שאשה הרה עלולה לחלות בהן כגון נזלת, שפעת ואפילו דלקת ריאות, אינן פוגעות בעובר, אם כי במקרים קיצוניים הן גורמות לצירים או ללידת תינוקות קטנים.

    אולם ישנה קבוצה של מחלות שהמחוללים שלהן עלולים לעבור את מחסום השיליה ולגרום להפרעות בהתפתחות של העובר. להלן רשימה של חלק מן המחלות הללו: נגיף האדמת, נגיף ה- CMV (ציטומיגלו), נגיף ההרפס, נגיף ה- (HIV איידס), נגיף ההפטיטיס B, טפיל הטוקסופלסמוזיס, חיידק העגבת (סיפיליס).

ברוב המקרים העובר לא ידבק במחלה אם אמו חלתה באחת מן המחלות הללו טרם ההיריון, או שקיבלה בעבר חיסון כנגדן (במידה וקיים). את זה ניתן לבדוק באמצעות בדיקת נוגדנים בדמה של האם אשר תעריך את מועד ההידבקות הראשונית שלה במחלה.

גם אם האם נדבקה במחלה במהלך ההיריון אין הכרח שגם העובר נדבק במחלה. ניתן לאבחן אם העובר נדבק במחלה באמצעות דגימה מדיקור מי שפיר, סיסי שליה או דגימת דם הנלקחת מחבל הטבור. בכל מקרה מומלץ לאשה הרה להתרחק מגורמים שעלולים להדביק אותה במחלות שאינה מחוסנת כנגדן.

קראי גם בנושא: היפרדות שליה - סיכונים ודרכי טיפול

עובר שנדבק באחת מן המחלות הללו עלול לסבול מפגיעה בהתפתחות, החל מליקויים קלים ועד למומים קשים ואף הפלות ומוות עוברי, או להיוולד כאשר הוא נושא את המחלה ולסבול ממנה כבר עם לידתו.

במקרה שעובר נדבק באחת המחלות הללו ניתן לבצע מעקב ובדיקות סקר תכופות שידגימו את התפתחות האיברים החיוניים ומערכות הגוף. בדיקות אילו יכולות לתת הערכה של חומרת הנזק שנגרם לו ולסייע בהחלטה אם להמשיך את ההיריון. במידה והוחלט להמשיך את ההיריון, תינוק שנולד כשהוא חולה באחת המחלות הללו יקבל במידת הצורך מיד עם לידתו טיפול כנגדה.

זיהום מי שפיר

מי השפיר הם הנוזל הממלא את שק ההיריון ובתוכם שוהה העובר. במצבם התקין הם צלולים וסטריליים. חדירת מזהמים למי השפיר עלולה להיגרם על ידי חיידק שחלתה בו האם ואשר הצליח לעבור את מחסום השיליה.

גם זיהום חמור של הנרתיק שהתקדם לעבר הרחם או מזהם חיצוני אחר שחדר דרך נקב בשק ההיריון (לעיתים נדירות בעקבות דיקור מי שפיר או בדיקת סיסי שיליה) עלולים לזהם את מי השפיר. כל מצב של דליפת מי שפיר מהווה חשד לזיהום מי השפיר.

קיראו בהרחבה על: מהן הבדיקות המבוצעות במעקב הריון?

דליפת מי שפיר תבוא לידי ביטוי ברטיבות בנרתיק וניתן לאבחן אותה באמצעות טסט פשוט. זיהום במי השפיר יכול לבוא לידי ביטוי ברגישות בבטן, עליית חום והתפתחות צירים. הטיפול בזיהום מי שפיר יהיה באמצעות אנטיביוטיקה ומנוחה מוחלטת.

לרוב מצב זה מהווה אינדיקציה ללידה מתקרבת ולעיתים ההמלצה הרפואית תהיה לזרז את הלידה על מנת למנוע מן העובר שהייה בסביבה מזוהמת. בגיל הריון צעיר מ-24 שבועות, משמעות הדבר היא בדרך כלל, למרבה הצער אובדן של ההיריון.

לקריאה נוספת: כיצד מבוצעת הפלה מלאכותית?


תאריך: 22/01/2015 12:34