מיעוט מי שפיר – אבחון מוקדם, סיכונים וטיפולים אפשריים

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

לדעת יותר על מיעוט מי שפיר


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

מי שפיר הם הנוזל הממלא את שק ההריון ברחם האם ובתוכם שוהה העובר במשך כל תקופת ההריון. מי השפיר נוצרים על ידי תאי הדופן של שק ההריון ומופרשים מהם אל תוך שק ההריון.

מי השפיר מורכבים מ-99% מים ואחוז אחד של חומרים שונים: פחמימות, חלבונים, שומנים ומלחים והם צלולים. מי השפיר נספגים חזרה למחזור הדם של האם דרך השליה ומים חדשים מופרשים כל העת, במחזוריות של 3 שעות.

כמות מי השפיר עולה ככל שמתקדם ההריון, מגיעה לשיא של כ-1000 סמ"ק באמצע השליש האחרון להריון ופוחתת מעט לקראת הלידה.

מה תפקידם של מי השפיר?

מי השפיר משמשים כבולם זעזועים המגן על העובר, הם שומרים על סביבה סטרילית, לחץ וטמפרטורה קבועים. הם גם מאפשרים לעובר תנועה חופשית, שינויי תנוחה והתפתחות מערכת השלד והשרירים.

בנוסף מהווים מי השפיר תווך המונע לחץ של חבל הטבור אל דפנות הרחם. החל מן השליש השני של ההריון העובר בולע את מי השפיר ומפריש אותם דרך מערכת השתן – פעולות המספקות לו מינרלים חיוניים ומסייעות להתפתחות מערכות אילו.

מי השפיר חודרים גם למערכת הנשימה ויש להם תפקיד בהתפתחותה התקינה. לקראת הלידה תפקיד מי השפיר הוא לפתוח דרך לעובר אל תעלת הלידה.

מצבים שונים של מיעוט מי שפיר

מיעוט מי שפיר יכול להיגרם בגלל מספר סיבות, חלקן קשורות לאם, חלקן להריון עצמו וחלקן למום אצל העובר:

הסיבות הקשורות לאם ולהריון:
אובדן מי שפיר עקב קרע או דליפה בשק ההריון ונזילתם החוצה דרך צוואר הרחם והנרתיק, התייבשות וחסר בנוזלים שמספקת האם או תפקוד לקוי של השליה בשל זיהום, תרופה, התנוונות או סיבה לא ידועה אחרת.

קיראי בהרחבה על:
זיהומים בהריון

הסיבות הקשורות לעובר:
העובר אינו מפריש מספיק שתן כתוצאה מכך שהוא אינו מקבל מספיק נוזלים או כתוצאה ממום שיש לו במערכת העיכול או בדרכי השתן.

כיצד מאבחנים מצב של מיעוט מי שפיר?

חשד למיעוט מי שפיר עלול לעלות כאשר בבדיקות הסקר התקופתיות, העובר נמצא קטן לגיל ההריון. במקרה כזה נעשית בדיקת מדד מי שפיר להערכת כמות מי השפיר, הנקראת AFI או amniotic fluid index.

רוצה לחשב את שבועות ההריון? לחצי כאן

זוהי בדיקת אולטרא-סאונד אשר בודקת את נפחם של כיסי מי השפיר ב- 4 אזורים של שק ההריון. תוצאות הבדיקה מוגדרות כלא תקינות אם נמצא שגודל הכיסים קטן מ-5 ס"מ או מתחת לאחוזון החמישי.

הבדיקה תערך גם לנשים אשר סבלו מהתופעה בהריונות קודמים, נשים בקבוצת סיכון עקב מצבן הבריאותי או נשים המשתמשות בתרופות שעלולות לגרום לתופעה.

מה הם הסיכונים במיעוט מי שפיר?

מיעוט במי שפיר עלול לגרום להפרעה בהתפתחות השלד והשרירים, הפרעה בהתפתחות הריאות, מערכת הנשימה, מערכת העיכול, הכליות ודרכי השתן ולעיכוב צמיחה כללי. ישנה משמעות מכרעת לשלב בהריון בו מתרחשת התופעה.

כאשר מיעוט מי השפיר מופיע במחצית הראשונה של ההריון, ההשלכות על העובר ועל ההריון עלולות להיות קשות ולמרבה הצער עלולות להעיד על מומים מהם סובל העובר או לגרום אצלו למומים.

במקרים כאלו העובר עלול להפסיק להתפתח ולא לשרוד את המשך ההריון ולעיתים תתרחש הפלה טבעית. אם במהלך הבדיקות מתברר שקיים אצלו נזק, ייתכן שההורים ישקלו הפסקת ההריון כדי למנוע הולדת תינוק פגוע.

קיראי בהרחבה על: הפלה מלאכותית

כאשר מיעוט מי השפיר מתרחש במחצית השנייה של ההריון, לאחר שמערכות הגוף של העובר כבר עברו חלק גדול מצמיחתן והתפתחותן באופן תקין, קיימת סבירות גבוהה לכך שהעובר ימשיך להתפתח באופן תקין. יחד עם זאת זהו מצב שדורש בדיקה ומעקב ובמידה ומיעוט מי השפיר מחמיר והופך לקיצוני, יש לבחון דרכי טיפול והתמודדות עם המצב.

האם יש טיפול למצב של מיעוט מי שפיר?

דרכי הטיפול במיעוט מי שפיר הן מוגבלות מאחר ואין למעשה אפשרות לטפל בבעיית המקור (דליפה משק ההריון, ירידה בתפקוד השליה או מום עוברי) ולכן נותר רק לטפל בסימפטומים.

ההמלצה לאשה הרה עם מיעוט מי שפיר היא שתייה מרובה ומנוחה – לעיתים באשפוז, וכמובן לטפל בכל בעיה בריאותית אחרת שמתעוררת כגון יתר לחץ דם, סכרת הריון, רעלת הריון וכדומה.

במקרים מסוימים יוחלט על הוספת נוזלים לשק ההריון באמצעות הזרקת נוזלים, בדומה לדיקור מי שפיר, או באמניו-אינפוזיה שהיא החדרת נוזלים דרך קטטר לתוך הרחם. בשל הסיכון לזיהום, לא ניתן להשתמש בשיטות אילו לאורך זמן וטיפול זה ניתן רק לקראת לידה.

החל משבוע 24 להריון, כאשר העובר הוא בר חיות, ניתן לשקול לידה מוקדמת. השראת לידה או ניתוח קיסרי יתבצעו רק במצב של  עיכוב משמעותי בהתפתחות העובר ברחם ורק לאחר שהרופאים הגיעו להחלטה שסיכוייו של התינוק להמשיך ולהתפתח גדולים יותר באינקובטור מאשר ברחם.

חשוב לציין שמיעוט מי שפיר בשבועות האחרונים של ההריון, לרוב לא מסכנת את ההריון, את האם או את העובר, אולם לעיתים ישקלו הרופאים השראת לידה על ידי זירוז, כיוון שהמשך השהות ברחם במקרה כזה, אינה מועילה לתינוק.

לקריאה נוספת: לדעת יותר על מצבים של מצוקה עוברית


תאריך: 19/02/2015 11:58