הרגלי שתיית מים בקרב תינוקות ופעוטות - כל מה שחשוב לדעת באתר לידה

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

כל מה שצריך לדעת על הרגלי שתיית מים בקרב פעוטות ותינוקות


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

שתיית מים בכמות מספקת מדי יום היא חשובה ביותר לבריאותינו החל מגיל הילדות, ופעמים רבות אף מונעת התפתחות בעיות ומחלות שונות. באותה מידה ואף יותר מכך, שתיית מים חשובה מאוד גם לתינוקות מהרגע בו החלו לצרוך מזון רגיל במקביל להנקה וללא כל קשר אליה. באיזה גיל רצוי להתחיל לתת לתינוק לשתות מים? על אליו כללים כדאי להקפיד ומה אסור לתת לילד שלך לשתות? על כל אלה ועוד בסקירה שלפניך.

שלא כמו אצלנו המבוגרים סוגיית שתיית מים בקרב תינוקות או פעוטות מעוררת קושיות רבות אצל ההורים, בעיקר כאלה אחרי לידה ראשונה. מתי מומלץ להתחיל לתת לתינוק מים? האם ניתן לשלב מים והנקה? כמה מים מומלץ לתת לתינוק? האם שתייה מרובה מדי עלולה להזיק? האם כמות גדולה של חיתולים רטובים ביום היא אינדיקציה לשתייה מספקת? האם צמיגיות העור של התינוק היא סימן להתייבשות? ומהו מקור המים האידיאלי עבורם? אלה הן מקצת מהשאלות הטורדות לא מעט הורים.

אז בואו נתחיל לעשות סדר, לשבור מיתוסים ולחזק נקודות שחשוב להכיר וליישם למען בריאותו של התינוק היקר לנו מכל.

כמו אצל מבוגרים - גם לתינוק/ת שלך חשוב לשתות מים!

גופם של תינוקות ופעוטות זקוק למים אף יותר ממה שזקוק להם הגוף הבוגר יותר. שכן, תינוקות הם רגישים מאוד ובעלי נטייה גבוהה יותר לאבד נוזלים ולהתייבש.

גופם של התינוקות מכיל כ-75 אחוזי מים ומוחם כ-85 אחוזי מים. כמו כן, מסתגל גופם באיטיות רבה יותר לסביבתו ומייצר חום ברמה גבוהה יותר מאשר מבוגרים.

תינוקות גם אינם יכולים לבקש לשתות מים מיוזמתם או לספר על צימאונם. גם בגילאים בוגרים יותר, כאשר הם שולטים בדיבור, הפעוטות אינם מודעים לחשיבות המים ופשוט מתעלמים מתחושת הצמא המתעוררת בגופם. מסיבות אלה, סכנת התייבשות היא גבוהה הרבה יותר בגילאים אלה.

כמו כן, ללא שתייה מספקת עלולות כליות התינוק להיפגע. בהתאם לכך, חשוב ביותר להקנות לתינוקות ולפעוטות הרגלי שתיית מים נכונים כבר בגילאים צעירים יחסית.

באיזה גיל כדאי להתחיל?

לפי המלצת משרד הבריאות, אין להשקות ילדים, היונקים באופן מלא או ניזונים מתחליף חלב אם, במים עד גיל חצי שנה.

שכן, עד גיל זה חלב האם או תחליף החלב הם התזונה הבלעדית לתינוק ללא כל תוספת של נוזלים אחרים ובכללם גם מים.

בגילאים אלה מספקת ההנקה תזונה לתינוק באופן מלא, כאשר מתן מים, ואפילו כמה טיפות מדי יום לצורך הסתגלות לשתייה, עלול לפגוע בתאבונו של התינוק ולמנוע המשך יניקה. החל מגיל חצי שנה, כאשר לתפריטם של התינוקות נוסף גם מזון של ממש, ניתן כבר להתחיל במתן מים.

קיראי בהרחבה על: תזונה נכונה בתקופת ההנקה

נוזלים אחרים כדוגמת: משקאות ממותקים, תה, מיצי פירות או אפילו מים עם טעם, אינם מומלצים לתינוק גם לאחר חצי שנה.

משקאות אלה מכילים כמויות גדולות של סוכר ועלולים להגביר את הסיכון להתפתחות תסמונת עששת הבקבוק בקרב תינוקות או עששת שיניים בקרב פעוטות. כמו כן, משקאות ממותקים לרוב אינם מכילים מרכיבי תזונה שונים, החיוניים להתפתחות התינוק ולגדילתו. 

קיראו בהרחבה על: תזונת תינוקות בשנה הראשונה לחייהם

כמה כללי בטיחות שיעזרו לך לשמור על הפעוט

החל מהרגע בו כולל תפריטו של התינוק, בנוסף לחלב האם או לתחליפי חלב האם, גם מזון רגיל, חשוב להתחיל לתת לו גם מים. עם זאת, חשוב ביותר להקפיד על איכות מי השתייה. מים המשתמשים להכנה של תחליפי חלב אם ומזון אחר לתינוקות או מי שתייה לתינוקות חייבים להיות בטוחים.

בהתאם לכך, יש להרתיח את מי השתייה על סוגיהם השונים כשלוש דקות ואפילו יותר עד גיל שנה לפחות. המלצת רתיחת המים חלה באותה מידה על מי ברז, על מים מבקבוקים, על מים מינרלים ועל מים ממתקני טיהור שונים. כמו כן, חשוב ביותר לקרר את המים המורתחים לפני השימוש.

מינרלים? מתקן סינון? מי ברז? מה מומלץ לתת לתינוק לשתות?

איכות סוגי מים שונים, המיועדים לתינוקות, החל ממי ברז וכלה במי מתקני טיהור ביתיים היא, כאמור, חשובה ביותר.

מי ברז – מי הברז בארץ מכילים פלואוריד. הפלואוריד הוא מינרל חשוב ביותר החיוני לבריאות השיניים ומומלץ מאוד גם לתינוקות ולפעוטות. בארץ מצויות מערכות המים השונות תחת פיקוח מתמיד וקפדני, המבטיח כי המים המגיעים אל ברזי ביתנו יהיו באיכות טובה, בהתאם לתקנות בריאות העם מי שתייה.

עם זאת, לפני מתן מי ברז חשוב ביותר להקפיד על כמה כללים בסיסיים. חשוב להשתמש רק בברז המים הקרים לצורך מתן מים לתינוק או לצורך הכנת מזון לתינוק. שכן, מים המגיעים מברז המים החמים מכילים לא אחת מתכות מסוגים שונים החודרות אליהם מהדוודים או מהצנרת. כמו כן, לפני השימוש במים חשוב לתת להם לזרום כשתי דקות במטרה לאפשר למרכיבים בלתי רצויים המצטברים בצנרת לצאת החוצה.

מים מינרלים – מים מינרלים מבקבוקים או מים שסוננו באמצעות שימוש בפחמן פעיל לרוב אינם מכילים פלואוריד בכמויות הנדרשות ולכן אינם מומלצים לתינוקות או לפעוטות.

מים ממתקני טיהור ביתיים – שימוש במטהרי מים ביתיים עבור תינוקות הוא בעייתי במקצת. שכן, ישנם מטהרי מים בהם פעילים מרככים שונים המגדילים בצורה משמעותית את כמות הנתרן במים, מעבר למומלץ לתינוקות.

כמו כן, במקרים רבים מתקני טיהור המים בבית אינם מתוחזקים כראוי, ובמסננים מצטברים חיידקים העלולים לעבור בקלות אל המים. אם בכל זאת מעוניינים להשתמש במתקן טיהור מים ביתי, מומלץ מאוד לפנות למכון התקנים ולוודא כי המתקן עומד בדרישות התקן הישראלי ובטוח לשימוש לתינוקות.

כמה המלצות בנושא שתיית מים בקרב תינוקות ופעוטות...

כדי לעודד שתיית מים בקרב תינוקות ופעוטות חשוב ביותר להקפיד על כמה כללים. ניתן להתחיל להרגיל את התינוק למים באמצעות שימוש בכפית. מומלץ לתת לתינוק מים קצת לאחר הארוחה או כשהוא מראה סימני צימאון ולא כאשר הוא בוכה או רעב.

קיראי בהרחבה על: עצירות בקרב תינוקות

שכן, כשהתינוק רעב ובוכה אין לו לרוב סבלנות לשתיית מים. רצוי לתת את המים בבקבוק מעט שונה במראהו מבקבוק החלב או המזון או אפילו בכוס המיועדת לתינוקות ולפעוטות כדי ללמד את התינוק לזהות את ההבדלים בין המים למזון ולא לעורר בו ציפיות. את טמפרטורת המים יש להתאים להעדפותיו של התינוק, ולהקפיד על שתייה גם מחוץ לבית.

לקריאה נוספת: איך בוחרים שם לתינוק?


תאריך: 20/07/2014 13:18